Η ελληνική χιπχοπ τιμά το “όνειρο” του Killah P

Posted: September 24, 2013 by Apo in HipHop, Ειδήσεις

HIPHOP1

Όσο ήμουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, κάθε βράδυ περνούσαν κάτω από το μπαλκόνι μου δύο παλικαράκια (ω, θεοί, γέρασα!) γύρω στα 16-17, προφανώς καθ’ οδόν προς τη βραδινή τους έξοδο. Από τα ηχεία του κινητού τους έπαιζε κάθε βράδυ και ένα διαφορετικό κομμάτι χιπ χοπ. Τα αγόρια, με την ανταγωνιστικότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, έκαναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος ξέρει καλύτερα τους στίχους – και πάντα γελούσαν με τον άλλο, αν έχανε μισή από τις χιλιάδες λέξεις το δευτερόλεπτο που ήξεραν απ’ έξω.

Η ελληνική χιπ χοπ είναι μια σκηνή παρεξηγημένη και παραγκωνισμένη, παρά τα όσα μπορεί να πιστεύεις. Ωστόσο, έχει ακόμη να προσφέρει – δεν έπαψε ποτέ. Από στίχους χιουμοριστικούς μέχρι βαθιά πολιτικούς, η ελληνική χιπ χοπ δεν υπολείπεται σε τίποτα των άλλων χωρών ή των άλλων μουσικών σκηνών. Ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι έχει να κάνει με άλλες μουσικές σκηνές, ας μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις με τα γνωστά… θύματα, γιατί θα χάσουμε την ουσία αλλά και τον χρόνο μας – δεν χωρά συζήτηση. Τα δύο «παλικαράκια» που περνούσαν κάτω από το μπαλκόνι μου είναι αρκετή απόδειξη ότι το συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα συνεχίζει να συνεπαίρνει τη νέα γενιά, αλλά και να διαμορφώνει συνειδήσεις.

Σε γενικές γραμμές, η χιπ χοπ διαπνέεται από πνεύμα επαναστατικό, αντιφασιστικό και αντικομφορμιστικό. Δεν θα μπορούσε να γίνεται κι αλλιώς, εξάλλου, μιας και πρόκειται για ένα είδος που άνθησε στα χαμηλότερα καταπιεσμένα στρώματα των ΗΠΑ σε χρόνια πολύ άσχημα (λες και τα «καλά χρόνια» ήταν πολλά…). Ο χαρακτήρας αυτός του εν λόγω μουσικού κινήματος, εξάλλου, έχει κάνει τους εκφραστές του πολλές φορές στόχους επιθέσεων από ακροδεξιά κινήματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική χιπ χοπ σκηνή μαστίζεται από διχόνοιες, έριδες, ασυμφωνίες. Όπως συχνά συμβαίνει, οι άνθρωποι που έχουν κοινούς στόχους και κοινές ανησυχίες, χάνουν από τα μάτια τους το δάσος και σκαλώνουν σε ένα δέντρο. Φυσικά, ίσως κάποιες φορές το δέντρο είναι μεγάλο – τότε, όμως, απλά κρύβει πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη εικόνα.

 

hmiz

Αυτά φαίνεται πως ήρθε να τα βάλει «στον πάγο» η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έχοντας περπατήσει σε όλα τα… σοκάκια της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής, ο Killah P ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από όλες τις πλευρές. Μετά από την κηδεία του, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι άνθρωποι που επί χρόνια θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως «διαφορετικά στρατόπεδα». Φαίνεται, όμως, πως πλέον το στρατόπεδο είναι κοινό, και ο αντίπαλος ένας.

Αυτό – μεταξύ άλλων – αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στους χώρους της ΕΣΗΕΑ, στις 12μιση το μεσημέρι. Οι B.D.Foxmoor των Active Member, Hμισκούμπρια, Οδυσσέας των Razzastar, Tοτέμ, Ισορροπιστής των Νεβμα, Tiny Jackal, Παράφρων των Βαβυλώνα και 12ος Πίθηκος έχουν να πουν πολλά – και να δώσουν ακόμη περισσότερα. Με την ελπίδα το αίμα του Παύλου να είναι το τελευταίο.

 

Η σχετική ανακοίνωση:

«Λοιπόν, αλάνια (όπως θα ξεκίναγε κι ο Παύλος), ήρθε η ζωή και μας παρέδωσε ένα απλό, αλλά σπάνιο μάθημα. Κάθε μαχαιριά στο κορμί του αδερφού μας ήταν συγχρόνως μαχαιριά στον εγωισμό μας, στις θύμησες που όλοι αρνηθήκαμε, στην απάθεια μας και στη ματαιοδοξία μας. Πολλοί από εσάς και ειδικά οι νεώτεροι θα αναρωτιέστε γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο ώστε ν´ αναγκαστούν κάποιοι σεβόμενοι τη διαφορετικότητα τους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Μα δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μόνο κάτι τόσο τραγικό μπορεί να σου θυμίσει την ομορφιά της ζωής και της λευτεριάς. Να σου θυμίσει, επίσης, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς που σκαρώνουμε μουσικές και στίχους και πόσο μάταια είναι κάποια πράγματα. Ίσως, όπως λένε, από τα λάθη μας να μαθαίνουμε. Ωστόσο, από τα ίδια λάθη με τον καιρό αρρωσταίνουμε. Παρόλα αυτά το μοναδικό μας χρέος απέναντι στον κώδικα του hiphop, είναι ο σεβασμός σε αυτή τη δημιουργική διαφορετικότητα.

Έχουμε περάσει από σαράντα κύματα για να μας πετάξει τελικά η ζωή πάνω στην ίδια ξέρα, πάνω στην ίδια στιγμή, δίπλα στον ίδιο πόνο. Από αυτό το σημείο και μετά όλοι εμείς οι αφηγητές αυτής της συσσωρευμένης μνήμης δηλώνουμε ότι θα σεβόμαστε τη διαφορετικότητα της έκφρασης του κώδικα κι ότι θα επιδιώκουμε κάθε μορφής διάλογο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

no sponsors

Πιθανόν ποτέ να μη τα καταφέρουμε να γίνουμε μια παρέα, αλλά προς το παρόν μας φτάνει που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε ξένοι. Ο καθένας με τη προσωπικότητα του, τη στάση του και τη δράση του θα αγωνίζεται για όσα ονειρεύεται ν´ ανταμώσει. Τώρα το ξέρουμε – κανείς δεν είναι ξένος. Παύλο, τα κατάφερες. Κανείς δε νιώθει σήμερα ξένος.

 

Σήμερα δε φτιάχνουμε μια κρεατομηχανή για να πετάξουμε μέσα ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει απομείνει απ´ το hiphop, αλλά ένα οπλοστάσιο που ο καθένας θα φυλάει ή θα βγάζει απ´ το σεντούκι του ό,τι επιλέγει να μοιραστεί. Κανείς μας δε νοιώθει την ανάγκη να κάνει ταμείο από τώρα. Αυτά τα πρώτα 20 και βάλε χρόνια του hiphop στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν κληρονομιά ή καλύτερα παρέα στις γενιές που ακολουθούν κι έτσι αυτό που στην αρχή κάποιοι είχαμε σαν παιχνίδι να γίνει το βιος μας.

 

Το βιος μας, αδερφέ…

 

Λοιπόν hiphopers, lowbapers κι αλητήριοι ήρθε ο καιρός να θυμίσουμε σ´ αυτή τη κουρασμένη κοινωνία “πως γίνεται” και που βρίσκονται κρυμμένα τα όμορφα. Ίσως, μέχρι τώρα κάποιοι να μας θεωρούσαν το λάθος παράδειγμα ή την φωτεινή εξαίρεση. Εξίσου τραγικά είναι και τα δύο… Ας κάνουμε τ´ ονειρο του αδερφού μας πραγματικότητα κι ας τη ζήσουμε εμείς για να τη διηγούνται μετά αυτοί που θα έχουν μάθει να ζουν και να τιμούν το θάνατο. Ας γλεντήσουμε κάθε μας στιγμή.

– See more at: http://trollingstone.gr/node/1306#sthash.uEium0Kk.T6JKl8nE.dpuf

Παρακάτω η συνέντευξη που έδωσαν οι φίλοι και μέλη της HipHop σκηνής…. Πραγματικά προσωπικά εγώ από τα πρώτα 8 λεπτά συγκινήθηκα…  Αξίζει να το δείτε!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s