Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ όποιον δώσει άσυλο στον Σνόουντεν

Posted: July 26, 2013 by Apo in Ειδήσεις

snowden1-400x250Κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας παράσχει τελικώς άσυλο στον φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, όπως αποφάσισε η Γερουσία της χώρας. Το μέτρο το οποίο εισηγήθηκε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει ως κύριο αποδέκτη τη Ρωσία, με τις σχέσεις των δύο χωρών να δοκιμάζονται τόσο από την καταστολή των αντιπολιτευτικών οργανώσεων από το Κρεμλίνο, όσο και από τα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο κ. Γκράχαμ σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις του Ε. Σνόουντεν είχαν «τρομερά ενοχλητικές» επιπτώσεις σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του 30χρονου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας, λόγω των αποκαλύψεών του για τα προγράμματα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία συνεργαζόταν.

Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη σχετική τροπολογία ομόφωνα και δια βοής, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφέρει άσυλο στον κ. Σνόουντεν, ο οποίος όμως αδυνατεί να ταξιδέψει ελλείψει διαβατηρίου και υπό το φόβο ότι η πτήση του από τη Ρωσία στη Λατινική Αμερική μέσω Κούβας πιθανόν να εξαναγκαστεί σε προσγείωση σε τρίτη χώρα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει τη σύλληψή του.

Ο κ. Σνόουντεν έχει ζητήσει άδεια προσωρινής παραμονής στη Ρωσία μέχρι να εξεταστεί από τις ρωσικές αρχές το αίτημά του για πολιτικό άσυλο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s